Favoriete passages

» Henriëtte Broekema: ‘Favoriete passages of Hoe Proust zijn personages met groot elan te kijk zet’

Mijn geliefde fragment van Proust moest in elk geval een geestig fragment zijn. Gelukkig had ik tijdens het lezen van zijn boeken regelmatig in de kantlijn ‘ha, ha, ha’ geschreven zodat ik die passages gemakkelijk kon terugvinden. Humor gaat over menselijk tekort en daar grossiert Proust in hoge mate in. Lees verder….

» Ruud Verwaal: ‘Mijn favoriete passage uit de Recherche (tot nu toe)’

Ergens tegen het midden van de Covid-pandemie (ervan uitgaande dat deze met het loslaten van alle regels in maart 2022 voorlopig ten einde is) besloot ik, in de veronderstelling dat ik er wel tijd voor zou krijgen, de hele Recherche te gaan lezen. Een enkel deel van de reeks en fragmenten uit andere delen had ik al in de jaren 80 tot mij genomen tijdens mijn studie Frans in Utrecht, waarna ik me om nog niet hervonden redenen nooit verder ben gaan verdiepen in de cyclus. Lees verder…

» Pim Ligtvoet: ‘Favoriete zin: Einde Sodom en Gomorra’

‘Het licht van de zon die langzaam opkwam en de dingen om mij heen een ander aanschijn gaf maakte dat ik opnieuw en wreder dan eerst – alsof ik ten opzichte van >Albertine< even van plaats veranderde – me bewust werd van mijn lijdensweg. Nooit eerder had ik een ochtend zo mooi en zo smartelijk tegelijk zien beginnen.’ Lees verder…

» Ad van der Made: ‘Mijn favoriete passage’

‘D’ailleurs, les souvenirs que nous avons les uns des autres, même dans l’amour, ne sont pas les mêmes. J’avais vu Albertine me rappeler à merveille telle parole que je lui avais dite dans nos premières rencontres et que j’avais complètement oubliée.’ Lees verder…

» Wim Roobol: ‘Mijn favoriete passage’

Vanochtend, donderdag 7 april 2022, trok ik de krant uit de bus en las op de voorpagina:  ‘Seksueel geweld bedreigt Oekraïense vrouwen’ en onderaan: ‘Het is weer pet vandaag: alleen maar regen en een gure wind’. Ik keek naar buiten en zag zon. Toen schoot mij de mooiste passage die ik in de Recherche gelezen heb, te binnen. Lees verder…

» Flip Buter: ‘Mijn favoriete passage’

Ik ging naar boven, naar de kamer van twee gezusters die naar Balbec, als kamermeisjes, een buitenlandse oude dame hadden vergezeld. Het waren wat in de taal van hotels twee courrières heet, en in die van Francoise, die zich verbeeldde dat een courrier of een courrière er is om boodschappen te doen, twee coursières. Lees verder…

» Anja-Hélène van Zandwijk: ‘Favoriete passage uit Du côté de chez Swann:  Combray (…het begin)’

Zomaar toevallig was ik als twaalfjarige op een avond in bed begonnen aan de Recherche. Bij het lezen van de eerste pagina’s was ik gelijk gegrepen door de betoverende impressies van de nacht die de nachtelijke sfeer om me heen leken te weerspiegelen. Vaak had ik dan het mysterieuze gevoel van alleen op de wereld te zijn, de enige wakende in een land van slapenden. Lees verder…

» Jan Neuvel: ‘Mijn favoriete fragment’

‘À une passante’ (Baudelaire, Les fleurs du mal, Le Livre de Poche (1972), Partie ‘Tableaux parisiens’, CXXVIII p. 223)… een verscholen Baudelaire in Un amour de Swann na dertig bladzijden, als Swann verliefd wordt op Odette in de salon van Madame Verdurin en waar de ‘phrase musicale de Vinteuil’ zorgt voor een hymne d’amour. Lees verder…

» Egbert Dommering: ‘Favoriete passage’

De ontwakingsscène uit La Prisonnière I, Bezige Bij uitgave (eerste druk 1988) De gevangene deel I, p. 125 midden ‘Bij diverse soorten slaap…’ – p. 126: ‘Albertine was niettemin bereid’… De ongrijpbare binnenwereld van de slaap (het gesloten zelfbewustzijn) en de door eeuwenoude sociale en culturele tradities veelvormige externe sociale werkelijkheid, vormen belangrijk thema’s van La Recherche. Lees verder…