Temps Perdu 1

Lustrum 45 jaar Marcel Proust Vereniging, 25 november 2017 in Haarlem

Op 25 november 2017 vierde de Marcel Proustvereniging haar vijfenveertigjarig bestaan in Haarlem.
Na een bezoek met rondleiding aan het Frans Hals Museum volgde in de Sociëteit Vereeniging een lunch en in in deze stemmige omgeving vond ook het middagprogramma zijn beslag: een zangrecital met liederen uit de tijd van Marcel Proust.

Vera Ramer (sopraan) en Peter van de Kamp (piano) brachten onder de titel Extase of spijt: tijd die stilstaat of verglijdt een dertiental liederen ten gehore uit de periode van Proust’s leven of net daarvoor. De verbinding tussen deze liederen is het thema tijd: deze kan tussen de vingers doorglippen, voorbijgaan, als eeuwig worden ervaren of tot stilstand komen.

Veel liederen van het programma zijn van de hand van Gabriël Fauré. Musicologen hebben wel gesuggereerd dat Fauré’s muziek de belangrijkste inspiratiebron is geweest voor de vioolsonate van Vinteuil, die een rol speelt in ‘Un Amour de Swann’ en ook in dat verband wordt het werk van César Franck genoemd. Werken van andere componisten in het programma zijn Camille Saint-Saëns, Maurice Ravel, Ernest Chausson, Claude Debussy en Francis Poulenc.
Het lustrum werd afgesloten met enkele notities over recent verschenen publicaties rondom Proust door Sjef Houppermans en tenslottte volgde een borrel.

Decembermatinee ‘Reynaldo Hahn en Marcel Proust’

Op 1 december 2013 organiseerde de Marcel Proust Vereniging haar jaarlijkse decembermatinee, ditmaal in de prachtige zaal van het Goethe Institut in Amsterdam.
Centraal stond de componist Reynaldo Hahn – een tijdgenoot en vriend van Proust, die vele liederen en opera’s schreef. Zijn muziek werd gloedvol uitgevoerd door twee beroepsmusici en specialisten van zijn oeuvre: de sopraan Wendy Roobol en de pianist Henk Mak van Dijk. Zij hadden ook het programma samengesteld.

Naast liederen van Hahn, op poëzie van onder andere Charles d’Orléans, Verlaine en Victor Hugo werd een werk uitgevoerd dat zelden gehoord wordt: de Portraits de peintres.
Het betreft een serie gedichten die door Proust in zijn jonge jaren geschreven werden, elk een ode aan een schilder die hij bijzonder bewonderde. Hahn schreef muzikale intermezzi bij deze gedichten. Ze werden voorgedragen door Wouter van Diepen, die tevens zorgde voor een deskundige en levendige inleiding op de programma-onderdelen.