Proustiana

Proust op film te zien…
Er zijn filmbeelden teruggevonden van een huwelijk in 1904 waarop men meent Proust te kunnen herkennen. Het fragment is hier te zien, Proust zou na ± 36 sec. verschijnen tussen de gasten van de bruiloft van Armand de Guiche en Elaine Greffulhe (de man met bolhoed en grijze overjas die alleen de trap afdaalt). Meer informatie hierover in het volgende artikel.

Proust op NPO Radio 1
Op 16 juli 2015 waren na het middernachtelijk uur in het VPRO-programma Nooit meer slapen Arjan Peeters van de Volkskrant en MPV-penningmeester Ad van der Made te horen over De Klassiekers, boeken die je ooit een keer gelezen zou moeten hebben. Het ging hier over Op zoek naar de verloren tijd en hoe het lezen hiervan aan te pakken. Het fragment is hier te horen:


Relieken
Op 12 december 2008 werden er bij Sotheby’s Parijs een aantal proustiana geveild. Het meest bijzondere item was hierbij wel het briefje met de zgn. laatste woorden van Proust, geschreven om 7 uur ‘s morgens op de dag van zijn dood: 18 november 1922. Het betrof één van de briefjes waarmee hij op het laatst met Céleste communiceerde toen hij niet meer kon spreken. De tekst luidt: «Céleste, Odilon peut partir dans 10 minutes et rentrer vers 6h et demie. 7h du matin. Approchez de moi la chaise.» Op de achterzijde staat : «J’avais entendu fer au lieu de verre.
Geschatte opbrengst: € 6000-8000. De werkelijke opbrengst was bijna € 22.000. Tevens werd een haarlokje van Proust geveild, door Céleste Albaret in een medaillon gezet na zijn dood, brieven aan Céleste (o.a. ter gelegenheid van haar huwelijk), en diverse pillendozen… (ASN, 01-04-09). Bron: passouline blog.

Roland Barthes over Proust
In het volgende audiobericht vertelt Annelies Schulte Nordholt over Roland Barthes’ Marcel Proust (Seuil, 2020), een bonte bundeling essays, radiogesprekken, collegeaantekeningen en korte notities:


Les Carnets de Julie: À la table de…. Marcel Proust
Julie vous donne rendez-vous aujourd’hui en Eure-et-Loir, plus précisément à Illiers-Combray, où vivait la Tante Léonie. Vous l’aurez deviné, c’est donc l’univers de Marcel Proust qui passe cette semaine à la casserole. Une balade à travers la vie, l’itinéraire, les œuvres mais surtout les recettes qu’il affectionnait particulièrement. Au menu : un bœuf mode en gelée, des bouchées à la reine, des pots en chocolat, une salade d’ananas et de truffes, et inévitablement la fameuse recette de la madeleine proustienne… Tout un programme !

Marcel Proust en bande dessineé
Op 9 mei 2009 organiseerde Maison Descartes in samenwerking met de Marcel Proust Vereniging een ontmoeting met Stéphane Heuet, Jan Baetens en Sjef Houppermans.
Het thema was “Marcel Proust en bande dessinée”. Stéphane Heuet heeft “À la recherche du temps perdu” bewerkt tot een aantal stripalbums, die tegenwoordig in vele talen vertaald zijn en die onderdeel zijn gaan uitmaken van diverse lesprogramma’s.
Jan Baetens (hoogleraar literatuurwetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven) hield een inleiding over ´het stripalbum als grafische literatuur´ en Sjef Houppermans (universitair hoofddocent Franse Moderne Letterkunde aan de Universiteit Leiden) behandelde het thema ´Proust in de media´.
Stéphane Heuet lichtte vervolgens het bewerken van Proust tot stripverhaal toe aan de hand van een aantal voorbeelden. Hierbij kwamen de problemen en technieken aan de orde bij de ‘vertaling’ van de ene vorm in de andere.
Een videoverslag is hier te zien:

NL-samenvatting van het videofragment…