home image Lustrum 45 jaar MPV

 
 
Lustrum 25 november 2017: een dag in Haarlem.
 
 
lustrum 45
Op 25 november 2017 vierde de Marcel Proustvereniging haar vijfenveertigjarig bestaan in Haarlem.
 
Na een bezoek met rondleiding aan het Frans Hals Museum volgde in de Sociëteit Vereeniging een lunch en in in deze stemmige omgeving vond ook het middagprogramma zijn beslag: een zangrecital met liederen uit de tijd van Marcel Proust.
 
Vera Ramer (sopraan) en Peter van de Kamp (piano) brachten onder de titel Extase of spijt: tijd die stilstaat of verglijdt een dertiental liederen ten gehore uit de periode van Proust's leven of net daarvoor. De verbinding tussen deze liederen is het thema tijd: deze kan tussen de vingers doorglippen, voorbijgaan, als eeuwig worden ervaren of tot stilstand komen.
lustrum 45 Veel liederen van het programma zijn van de hand van Gabriël Fauré. Musicologen hebben wel gesuggereerd dat Fauré’s muziek de belangrijkste inspiratiebron is geweest voor de vioolsonate van Vinteuil, die een rol speelt in ‘Un Amour de Swann’ en ook in dat verband wordt het werk van César Franck genoemd. Werken van andere componisten in het programma zijn Camille Saint-Saëns, Maurice Ravel, Ernest Chausson, Claude Debussy en Francis Poulenc.
 
Het lustrum werd afgesloten met enkele notities over recent verschenen publicaties rondom Proust door Sjef Houppermans en tenslottte volgde een borrel.
 
lustrum 45 lustrum 45
 
naar Temps Perdu