home  
Proust-cursus  
 
 
Proust-cursus ´Op zoek naar de verloren tijd´
 

 

Een culturele vakantieweek op ´La Bouysse´ in Zuid Frankrijk
 
 
Ad van der Made verzorgt in het najaar van 2017 weer een cursus over Proust in Zuid Frankrijk. Hierbij staat in het bijzonder ´Op zoek naar de Verloren Tijd´ centraal. Naast de inhoud van de roman komen ook de bij Proust belangrijke thema’s ´liefde´ en ´kunst´ aan de orde. Dit gebeurt mede aan de hand van passages uit de roman, want Proust moet immers vooral gelezen worden! Ook worden twee documentaires en twee speelfilms vertoond.
 
In de cursus is volop ruimte voor uitwisseling van indrukken en meningen, waardoor ieder ´zijn eigen Proust´ kan ontdekken. De middagen zijn vrijgehouden voor het verkennen van de omgeving, een bezoek aan Albi is daarbij de moeite waard - het is een stad met een oud, aantrekkelijke centrum (op VN-werelderfgoedlijst!), met zijn kathedraal en het museum Toulouse Lautrec (een tijdgenoot van Proust).
 
Klik hier voor nadere informatie over de cursus.
 


pict01 De rust en stilte rond la Bouysse bieden een optimale gelegenheid voor een week van nadere kennismaking met Proust. In en rond het huis is altijd wel een plek te vinden om rustig te lezen in de Proust-syllabus die bij de cursus hoort.

In de dagelijkse bijeenkomsten in de salon worden de verschillende verhaallijnen, hoofdpersonen en thema’s van ´Op zoek naar de Verloren tijd´ behandeld.
 
Speciale aandacht is er voor de thema´s liefde en kunst. Natuurlijk ontbreken de versgebakken madeleines niet. pict02
En net zoals in ´Op zoek naar de Verloren Tijd´ is er tijd en gelegenheid om naar verschillende kanten te wandelen.
 
In de salle à manger wacht ’s avonds het diner. Daarna worden de documentaires en de films over Proust en zijn roman vertoond.
De salon is niet alleen werkruimte en theater, maar ook de plek om later op de avond na te praten met bijv. een glas wijn.
 

 
Enkele deelnemers over de eerste Proust-cursus (oktober 2009)

´De Proust-cursus op de Bouysse is mij goed bevallen. Anne en Wilfried weten een vriendelijke en ontspannen sfeer te combineren met een prima verzorging en de omgeving is heerlijk om te wandelen en rond te kijken. Ik vond de cursus goed, maar Proust zelf gaf mij gemengde gevoelens. Ik werd bij het lezen van de teksten uit de syllabus wel eens moe van de eindeloze details, zoals het opmerken van ´blauwgekuifde viooltjes´ en van de lange zinnen waarbij ik me regelmatig afvroeg wat hij nu eigenlijk wilde zeggen. Het verhaal van ´Op Zoek naar de Verloren Tijd´ leek me vooral een soort soap, waarin iedereen het met iedereen doet en er eindeloos gekletst wordt in allerlei salons. Ik werd niet echt gegrepen door Proust. Maar opvallend genoeg ben ik er ná de cursus anders over gaan denken. Hij heeft toch mijn belangstelling gewekt: ik heb de nieuwe vertaling gekocht en ben de nieuwe vertaling gaan lezen.´  Ivo D. pict03

 
´Vóór de cursus heb ik ´Du côté de chez Swann´, dat ik nog had staan uit de tijd dat mijn opleiding Frans deed, uit de boekenkast gehaald en ben het weer gaan lezen. Het was even wennen, maar wat ik ben blij dat ik het gedaan heb. Daardoor was ik alvast voorbereid, en herkende ik veel van wat er in de cursus aan de orde kwam. Ik kon nu beter dan vroeger begrijpen waar Proust het allemaal over heeft en hoe ´Op zoek naar de Verloren Tijd´ is opgebouwd. En ook ontdekte ik weer hoe mooi Proust schrijft, en met zoveel humor! Ik vond de combinatie van cursus en vakantie heel prettig. Ik vond het vooral heerlijk dat ik zelf niks hoefde te doen, dat Anne en Wilfried voor alle maaltijden zorgden, en dat er tijdens de cursus ruimte was om rustig te kunnen lezen, te ontspannen en uitstapjes te maken. De cursus heeft me gestimuleerd om Proust verder te gaan lezen: ik heb het volgende deel tijdens de cursus al gekocht!´   Margreeth K.
 
´Ik hou erg van lezen, maar wat Proust betreft was ik een onbeschreven blad. Ik wilde graag weten waar Op Zoek naar de Verloren Tijd over gaat en waarom het zo´n meesterwerk is. En ik wilde ook weten wat voor iemand Marcel Proust nu eigenlijk was. Wat dat betreft heeft de cursus volledig aan mijn verwachtingen voldaan! Ik vond het heel prettig om stukken tekst te lezen en zo kennis te maken met zijn stijl, die ik overigens erg mooi vond. Door de presentaties van Ad en de films heb ik een compleet beeld gekregen van Proust. Maar niet alleen daarom vond ik de cursus leuk: ik heb ook erg genoten van het verblijf op de Bouysse. Ik vond het heerlijk om van de omgeving te genieten, te wandelen en dan gewoon aan tafel te kunnen aanschuiven en elke keer weer een heerlijke maaltijd opgediend te krijgen. Ik heb het gevoel dat Proust echt heb leren kennen en ik heb ook een heerlijke vakantie gehad!´   Marianne S. pict04

 
´Ik wilde graag een weekje ontspannen en ook meer weten van Proust. Ik heb ooit enige delen van Op Zoek naar de Verloren Tijd gelezen, en wilde wel weten wat het hele verhaal is. Ook was ik benieuwd welke plaats Proust in zijn tijd in de literatuur innam: hoe er naar zijn werk werd gekeken, en welke opvattingen hij zelf had. In de cursus zijn beide vragen beantwoord. Bovendien ben ik opnieuw gaan genieten van de schoonheid van de taal van Proust en van zijn humor. Daarnaast heb ik ook enorm genoten van het verblijf op de Bouysse, van de gastvrijheid en de heerlijke maaltijden. Er was gelukkig ook tijd om te wandelen en van de omgeving te genieten. Wat me erg is bijgebleven, is dat ik in de films die Ad aan het eind vertoont het verhaal helemaal kon volgen en alle personages kon plaatsen. Toen merkte ik pas hoe goed ik thuis was geraakt in Proust!´  Willem K.