Bulletin 2019

December 2019: Bulletin Marcel Proustvereniging nr 9  
Door Manet van Montfrans & Wouter van Diepen (red.)
 
Op 10 december 1919 werd de Prix Goncourt uitgereikt aan Proust voor zijn Jeunes filles en fleurs. Daarnaast putten ook jongere generaties auteurs weer inspiratie uit dit fabelachtige hoogtepunt van de twintigste-eeuwse literatuur… Proust forever zoals de titel van een van de bijdragen aan dit Bulletin luidt.

In Nederland verschenen in het jubileumjaar 2019 alle delen van de Recherche opnieuw bij de Bezige Bij, met daarin een nieuwe, geannoteerde vertaling van Les jeunes filles en fleurs van Désirée Schyns en Philippe Noble. Met hun artikel over de dilemma’s waarvoor zij zich bij hun vertaling à quatre mains gesteld zagen, opent dit Bulletin.

Uit de bespreking van twee eveneens recente studies blijkt dat er zowel voor de beginnende als de doorgewinterde Proustlezer ook goed leesbare Nederlandstalige gebruiksaanwijzingen bij de Recherche voorhanden zijn. En voor wie geïnteresseerd is in de talrijke secondaire personages levert de zoektocht door de Recherche naar de ogenschijnlijk onbetekenende Théodore een verrassende ontknoping op. Verder in dit Bulletin een bespreking van de bundel Marcel Proust et Reynaldo Hahn, samengesteld door Luc Fraisse in samenwerking met twee musicologen.

Het Proust Bulletin nr 9 is als download beschikbaar.