Lustrum 19 november 2022

Beste leden van de Marcel Proust Vereniging,

Graag vertellen  wij u alvast voor het zomerreces wat meer over onze plannen voor de komende lustrumfestiviteiten op 19 november 2022. Zoals u weet, bestaat de Vereniging in 2022 vijftig jaar en is het op 18 november 2022 honderd jaar geleden dat Marcel Proust overleed.

We gaan het lustrum vieren in De Muziekhaven, een historische Schuurkerk uit 1695, gelegen aan het Papenpad in Zaandam. Het thema van de dag is ‘Proust en de muziek’. De dag begint om  10.30 uur, waarna Sabine van Wesemael als inleiding op het thema het nieuwe nummer van Marcel Proust Aujourd’hui, ‘Proust et la musique’ zal presenteren. Daarna geeft de bekende musicoloog Leo Samama een lezing over Franse muziek in de belle époque, met muziekfragmenten.

’s Middags geven pianiste Nathalia Milstein en violiste Maria Milstein een recital met een aantal stukken van door Proust bewonderde componisten. Wij lunchen in een nabijgelegen restaurant en aan het einde van de dag is er een borrel in de Muziekhaven.

De actie ‘mijn favoriete passage uit het werk van Proust’ loopt nog steeds door. U kunt uw keuze (met betreffende passage en motivatie) nog insturen tot 15 oktober 2022. Een jury, bestaande uit Sjef Houppermans, Pim Ligtvoet en Ad van der Made, zal de inzendingen (inclusief de al ingediende bijdragen  beoordelen. De winnaar krijgt met eventuele introducé vrij toegang tot de lustrumdag.           

Begin september ontvangt u een officiële uitnodiging met het dagprogramma en praktische informatie. Over de bijzondere carrières van Nathalia en Maria Milstein en hun aansprekende project om van de Schuurkerk een residentie voor jonge musici te maken, kunt u alvast kijken op de website : Kamermuziek | MuziekHaven Zaandam | Zaandam.

Wij wensen u een heel prettige zomer met natuurlijk de Recherche als ‘livre de chevet’,

Het bestuur